“Δεύτερος ο Δήμος Ηρακλείου Πανελλαδικά στην ανακύκλωση ειδών ένδυσης και υπόδησης”, ανακοίνωσε περήφανα ο αντιδήμαρχος Ν. Γιαλιτάκης (αντιδήμαρχος και επί Κουράκη).
Η πραγματικότητα: Δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, χωρίς μάλιστα αντάλλαγμα, ο δήμος Ηρακλείου στην εταιρεία Recycom που μεταποιεί και εμπορεύεται τα ανακυκλούμενα υλικά σε όλη την Ελλάδα.
ΜΙα ιστορία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014, επί Κουράκη, στο τέλος μάλιστα της δημαρχιακής του θητείας, και προκάλεσε αντιδράσεις τόσο επειδή ο δήμος κάλεσε τους δημότες να τροφοδοτούν δωρεάν μια επιχείρηση με την πρώτη ύλη όσο κι επειδή οι κάδοι της εταιρείας τοποθετήθηκαν δωρεάν στην πόλη (σε αντίθεση με άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν τον δημοτικό χώρο).
Στις 28 Φεβρουαρίου 2014, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές τις πρώτες στις οποίες ηττήθηκε ο κ. Κουράκης, ο δήμος Ηρακλείου τοποθετούσε με παράτες τον πρώτο από τους 100 (τότε, τώρα 180) κάδους. Και σε δήλωσή του ο τότε δήμαρχος ισχυριζόταν ότι “η Καινοτόμα αυτή δράση αποτελεί μια πρωτοπόρα για την Κρήτη παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία του Ηρακλείου”.
“Αφενός, σημείωνε, είναι ένα τρόπος πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και αφετέρου τα συλλεγόμενα είδη θα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς καθώς και για ανακύκλωση, αξιοποίηση και μεταποίηση”.
(Δε μας είπε βέβαια ότι τα είδη αυτά είναι κυρίως για εμπόριο…)
Πραγματικά θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε, 10 χρόνια μετά, ποια είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Πέραν από κάποιες ενδεχόμενες δωρεές της εταιρείας σε συλλόγους…
Κι αφού απάντηση δεν πήραμε από τον δήμο, ψάξαμε και βρήκαμε μόνοι μας.
Δείτε:
Η εταιρεία είχε συμβατική υποχρέωση να δίνει το μήνα δωροεπιταγές των 100 ευρώ (δείτε το έγγραφο στη συνέχεια), που στην πορεία των χρόνων έγιναν 300 ευρώ το μήνα, τις οποίες μάλιστα κάποιες φορές δήλωνε “αδυναμία” να πληρώσει (δείτε το έγγραφο παρακάτω), κι αυτό ήταν όλο… Δηλαδή, για να έχει η εταιρεία όλο αυτό το όφελος, δωρεάν μόνιμη διαφήμιση και προώθηση και δωρεάν πρώτες ύλες από 100 (και πλέον 180 σημεία στην πόλη) η μόνη της υποχρέωση ήταν 100 ευρώ το μήνα δωροεπιταγή, που έγινε στη συνέχεια 300 €….
Γιατί σημειώνουμε όλα αυτά; Μα μετά από τόσα χρόνια επανήλθε το θέμα με έναν – τυχαίο μάλλον…- αντιδήμαρχο του τότε δημάρχου Κουράκη και νυν δημάρχου Καλοκαιρινού, Και μάλιστα με τόσο ψευδεπίγραφο τρόπο… Που μας ανακοίνωσε με περηφάνεια, αλλά κυρίως με μπόλικη πονηράδα ότι “Δεύτερος ο Δήμος Ηρακλείου Πανελλαδικά στην ανακύκλωση ειδών ένδυσης και υπόδησης”, αντί να μας ξεκαθαρίσει ότι είναι δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, χωρίς ουσιαστικό μάλιστα αντάλλαγμα, ο δήμος Ηρακλείου στην εταιρεία Recycom που μεταποιεί και εμπορεύεται τα ανακυκλούμενα υλικά σε όλη την Ελλάδα. Με 180 κάδους σε κάθε περιοχή της πόλης.
Ξαναρωτάμε: Άραγε υπήρξε ποτέ όφελος για την πόλη από την προκλητική αυτή ενίσχυση μιας ιδιωτικής εταιρείας στην οποία ο δήμος Ηρακλείου μια δεκαετία τώρα παραχωρεί δωρεάν ή με ελάχιστο αντίτιμο την πρώτη ύλη;
ΔΕΙΤΕ:
Ο δήμος μετατρέπει το Ηράκλειο σε… προμηθευτή ιδιωτικής εταιρείας, με πρόσχημα την ανακύκλωση!
Τόπε και τόκανε σε χρόνο ρεκόρ: Ο δήμος Ηρακλείου πλασιέ εταιρείας που εμπορεύεται την ανακύκλωση!